Välj svenskt

Välj svenskt

Spelar det någon roll vilket kött man köper? Gör det skillnad för klimatet? Är det överhuvudtaget hållbart att äta kött? Absolut! Och visst är det skillnad på kött och kött! Här kan du läsa mer om varför det är så viktigt att välja svenskt kött – i matbutiken såväl som på restaurang eller i gatukiosken.

God tillgång till vatten, foderodling och betesmarker - Sverige har fantastiska förutsättningar för att driva ett av världens mest hållbara lantbruk där varje gård har sitt kretslopp. Betande djur håller landskapen öppna och gynnar den biologiska mångfalden. Djurens gödsel används till naturgödsel, så att man inte behöver använda konstgödsel som är en fossil produkt.

Gödsel kan också användas till  biogas för att driva bussar och lastbilar eller för att skapa el och värme. Gårdens skördar förser inte bara livsmedelsindustrin med råvaror, det som inte kan bli mat kan bli djurfoder. Djuren blir inte bara till proteinrik mat, det vi inte kan äta kan användas till läkemedel, möbler, biogas och energiproduktion. På så sätt bildar alla delar ett kretslopp. Så välj svenskt kött och stötta ett av världens mest hållbara lantbruk.

Kött från Sverige

Alla våra produkter är märkta med Kött från Sveriges sigill. Det betyder att all köttråvara kommer från gris, nöt och lamm som är uppfött, slaktat, styckat och förpackat här i Sverige. Hemligheten bakom svenskt kött är enkel. Den svenska grundidén är att djuren ska kunna behålla sitt naturliga beteende. Det, tillsammans med en av världens strängaste djurskyddslagstiftning och böndernas förebyggande arbete för god djurhälsa, ger oss utmärkta förutsättningar för att skapa våra goda produkter.

Till märket Kött från Sverige

5 anledningar att välja svenskt kött

1. En av världens mest ambitiösa djurskyddslagar

2. Lägst antibiotikaanvändning i hela EU

3. Lägre klimatpåverkan än det globala genomsnittet

4. Bidrar till ökad biologisk mångfald

5. En mer cirkulär matproduktion

Läs mer hos Svenskt kött

Så tar vi tillvara på hela djuret

1. Eventuell gallsten från gris blir till naturläkemedel i Asien.

2. Gallvätskan går till medicintillverkning (antibiotika) i södra Europa.

3. Svålen går till gelatintillverkning och används bland annat i godistillverkning och sminkprodukter.

1. Hornen från boskapen går till Danmark där de används inom smyckestillverkning.

2. Kohudarna går till bil- och möbelindustrin. Sverige är känt för hudar med fin kvalitet. Det beror på vår goda djurhållning och att taggtråd i stort sett är utfasat i svenska betesmarker.

1. Benen används till vidare förädling där man utvinner proteinpulver, olja och buljong.

2. Vissa restprodukter går direkt till biogasanläggningar runt om i Sverige. Resterna blir till energi, värme och bränsle till fordon.