En hållbar produktion av mat kräver bred kompetens och ett starkt engagemang. Dessutom ett helhetstänk som täcker in alla delar inom hela produktionskedjan. En hållbar produktion kräver även ett hänsynstagande till såväl djurhållning som optimering och vidareutveckling av befintlig teknik och utrustning. Våra initiativ för en hållbar produktion omfattar såväl el, vatten, energi och teknik men även säker och god djurhållning med de kontroller och certifikat som krävs.
Effektivare transportplanering
Genom ett projekt kring möjligheterna till samlastning, ett initiativ vi gör tillsammans med åkerier, undersöker KLS möjligheten till gemensamma samlastningscentraler. Detta för att bidra till mer effektiva och hållbara transporter.
God djurvälfärd under transport
God djurhållning är grundläggande. Att ge djuren bästa möjliga omhändertagande är en självklarhet för oss. Miljön för våra slaktdjur ska vara anpassad till djurens behov och utformad på ett sådant sätt att djuren skyddas från smärta, lidande och negativ stress. Våra anlitade transportörer har god kunskap om djurens beteende och behov. De är väl förtrogna med rätt handhavande och väl insatta i gällande lagar och regler och är utbildade för det arbete som de utför.
Energieffektivisering på våra anläggningar
Såväl ekonomisk besparing som minskad miljöpåverkan är starka incitament för att genomföra energieffektiviseringar. Våra initiativ spänner över såväl ekonomiska investeringar som att förändra beteende och sprida kunskap bland våra medarbetare. Initiativen omfattar bland annat följande: att byta ut all belysning till LED-belysning samt införande av rörelsevakter, digitalt system för lokalvård som kräver mindre vatten och kemikalier genom återcirkulation, löpande kontroll av tryck och läckor i tryckluftssystem och återvinning av värme från flamberingsugnar.
Kunskap och handhavande vid styckning minskar svinn
Genom modern utrustning samt välutbildade medarbetare kan KLS minska utbytet vid styckning för att minska svinn. Här handlar det om ett helhetstänk som omfattar såväl metod och tillvägagångssätt som utrustning och handhavande. Att tillgodose att våra medarbetare följer de riktlinjer och ambitioner vi har gällande minskat svinn, bidrar till en matproduktion som både är hållbar och resurssmart.
Restprodukter - resurssmart användning av hela djuret
Råvaror av hög kvalitet ger även restprodukter av hög kvalitet. KLS säkerställer att alla restprodukter tas till vara på. Vi tar hänsyn till kulturella, miljömässiga, tekniska och transportmässiga aspekter. Genom goda exportförbindelser har KLS förutsättningar att naturligt ätbara livsmedel når marknader där de efterfrågas. Övriga restprodukter från våra slakterier omvandlas till gödning, energi eller till viktiga komponenter i medicintillverkning. Vår respektfulla och resurssmarta hantering har ett värde som sträcker sig längre än det rent ekonomiska.
Välplanerad återvinning och användning av material
En resurssmart hantering av material såsom papper, plast och kartong har ett värde som sträcker sig längre än det ekonomiska. Genom välorganiserad återvinning av material säkrar vi att även vår materialhantering bidrar till en hållbar produktion.
Certifieringar - en god grund för hållbarhet
Att på ett hållbart sätt producera svenskt kvalitetskött kräver kunskap. Våra produkter bär märkningen med sigillet “Kött från Sverige”. Vår köttråvara kommer från gris, nöt och lamm som är fött, uppfött, slaktat och styckat i Sverige och våra produkter är tillverkade och förpackade i Sverige. Vi har dessutom ett stort antal KRAV-produkter som säljs både till butik och offentlig verksamhet.
100% fossilfria drivmedel - reglerat avtal för uttransporter
Fossilfritt bränsle är en förutsättning för framtiden. Vår ambition och resa mot 100% fossilfria drivmedel har gett ett gott resultat. Vi har jobbat fram ett avtal för uttransporter där alla våra transportbolag kör på på fossilfritt bränsle.