Nyheter
Här är det stopp för vildsvin och objudna gäster
När vi kliver av bilen på gården utanför Knislinge i nordöstra Skåne, stoppas vi av en grind och ordentliga staket runt stallen. Här och var sitter det stoppskyltar och tydliga uppmaningar om att ringa Markus innan man tar sig in på gårdsplanen.
Amir representerar KLS i Styckar-SM
Den 17 oktober ska fyra av Sveriges skickligaste styckare göra upp om titeln Sveriges bästa styckare. En av de tävlande är Amir Alic från KLS i Kalmar.
KLS investerar 152 miljoner i anläggningen i Dalsjöfors
I slutet av oktober tas första spadtaget för att bygga ut KLS anläggning i Dalsjöfors. Den planerade om- och tillbyggnationen omfattar cirka 3 000 kvadratmeter och ska optimera kapacitet och leveranssäkerhet, samtidigt som arbetsmiljö och brandskydd förbättras.
KLS på Borgeby Fältdagar
Nu är det dags för årets stora händelse för många inom svenskt lantbruk. Den 26-27 juni är det Borgeby Fältdagar, en av de största lantbruksmässorna i norra Europa som väntas locka närmare 20 000 besökare från hela Sverige. Självklart är KLS på plats!
Svenska Köttföretagen bygger Europas modernaste seminstation
Det första spadtaget för vad som ska bli en av Europas mest moderna seminstation för grisgenetik i Hållsta, Eskilstuna, är taget.
Köttrasprövning för effektiv avel
Att få fram effektiva djur som växer bra är av intresse för hela branschen. Såväl nötköttsproducenter och vi som förser Sveriges konsumenter med svenskt kött, vill gärna ha nötdjur med bra formklass, rätt fettansättning och marmorering i musklerna.
Konsten att leverera 140 ton karré
Att säkerställa att rätt produkt, är på rätt plats och i rätt tid. Så enkelt skulle man kunna sammanfatta jobbet som sker inom planering hos KLS. Men verkligheten är långt mer komplex och som Senior Planner jobbar Fredrik Andersson och teamet nära såväl produktion, logistik och kunder. Allt för att säkerställa att svenskt kött av hög kvalitet når konsumenterna. – Vi är en viktig del av kedjan som säkrar tillgången till mat i våra svenska butiker.
Från produktionsmedarbetare till säljare
Som många andra började Maja Ramwall som sommarjobbare på KLS produktionsanläggning i Kalmar. Efter studenten fick hon en tillsvidareanställning och avancerade sedan till förstaman. Men inom henne växte en annan dröm. En dröm som skulle visa sig kunde uppfyllas på KLS.
100 % återvinningsbara förpackningar för en bättre framtid!
Målet är tydligt. Alla plastförpackningar som KLS sätter på marknaden ska gå att återanvändas eller återvinnas till nya plastförpackningar till 2025. Det kanske låter enkelt men i praktiken innebär det ett komplicerat materialskifte där livsmedelssäkerhet, visuellt utseende och design fortfarande är avgörande parametrar för förpackningen.
151 ton mindre CO2-utsläpp när KLS kör på el
Trots högre prislapp är det självklart. Transporterna från KLS ska vara 100 procent fossilfria. Idag körs samtliga uttransporter från företaget på fossilfria drivmedel varav 2 procent rullar på el. En investering som minskar CO2-utsläppen med 151 080 kilo per år.
Fullt fokus på svenskt – därför ska du välja kött från Sverige
Under vecka 38 och 39 är det extra fokus på produkter från Sverige. För fjärde året i rad är det nämligen dags för Från Sverige veckorna. Hos oss på KLS är det alltid fullt fokus på svenskt och vi är ett av 220 företag som är anslutna som märkesanvändare. Det innebär att alla produkter genomgår en godkännandeprocess av Svenskmärkning innan den får Från Sverige stämpeln.
KLS kalvförmedling – en service som ger trygghet
Från augusti till oktober intensifieras ansvaret för KLS inköpare av nöt. Utöver att säkra den löpande tillgången på djur och upprätthålla relationerna med lantbrukarna agerar de även kalvförmedlare. En extra service som framför allt ger en ekonomisk trygghet för säljaren.
Ett bolag som möjliggör utveckling - Från sommarjobbare till kvalitetssamordnare
Säkerställa att rutiner, lagar & regler, kring kvalitet och livsmedelssäkerhet följs. Utföra interna & externa revisioner, kvalitetskontroller, ”ordning och reda”-ronder. Hantera avvikelse och reklamationer – detta är bara några av alla de saker som kvalitetsavdelningen på KLS arbetar med. Men för Nenad Stankovic, kvalitetssamordnare, såg arbetsdagarna annorlunda ut när han började på KLS 2008.
Störst är inte alltid bäst – konsten att bedöma slaktmognad
Att kunna avgöra när djuren är mest lönsamma att skicka till slakt är verkligen något som kräver både kunskap och erfarenhet. För att öka förståelsen kring slaktmognadsbedömning för lamm, anordnade KLS kurser tillsammans med Gård & Djurhälsan både i Kalmar och Hörby under försommaren.
Svensk får- & lammuppfödning är en viktig del i ett hållbart jordbruk
Fetaostfyllda lammfärsbiffar, kolgrillade lammkotletter, vitlöksdoftande lammstek eller en kryddig cevapcici. Lamm kan varieras i oändlighet genom såväl tillagningssätt som genom olika smaksättningar med inspiration från hela världen. Men att välja svenskt lammkött - det är en självklarhet.
Svenskt griskött - ett hållbart val!
Innanlår, fransyska, revben, framlägg, kind, picnicbog, kotlettrad och karré är bara några av detaljerna från grisen som uppskattas och grillas i stora mängder under sommaren. Från grisen görs också olika goda charkuterier som lufttorkad skinka, pastejer och korvar. Grisen har helt enkelt en mängd olika delar och svenskt griskött håller en väldigt hög kvalitet.
Nötkreatur - en naturlig och viktig del av våra svenska landskap
Sveriges betesmarker och tillgången till vatten och åkermark gör att vi som land har väldigt goda förutsättningar att föda upp nötkreatur. Dessutom är nötdjur en djurart som inte är beroende av säsonger, utan kan produceras året om - även i kallare klimat.
Med ambition att använda fler delar av djuret
När Simon Göljén, Produktutvecklare på KLS, ser kartongerna med Rib fingers i den lokala matbutiken blir han otroligt stolt. Det är nämligen han, tillsammans med kollegorna i produktutvecklingsteamet, som är hjärnan bakom grillsäsongens stora nykomling.
Fantastiska möten och uppskattad ölkorv
Intressanta föreläsningar, imponerande maskiner, spännande demoodlingar men kanske framförallt fantastiska möten med Sveriges duktiga lantbrukare. Vi har träffat befintliga och förhoppningsvis blivande leverantörer. Och när vi summerar alla samtal kan vi konstatera att vi alla vill arbeta för en trygg och svensk livsmedelsförsörjning.
Äntligen är det dags! – KLS är på plats under Borgeby Fältdagar
Den 28 – 29 juni är det dags för ett av Sveriges största arrangemang för lantbruksintresserade – Borgeby Fältdagar. Under två dagar samlas företag, organisationer, yrkesverksamma inom lantbruk och besökare för att diskutera aktuella frågor, detta år inom energi och ekonomi. Självklart är KLS på plats.
KLS önskar en riktigt god matsommar
Du ska inte tro det blir sommar, ifall inte nån sätter fart. På sommarn och gör lite somrigt, ja då kommer blommorna snart Jag gör så att blommorna blommar, jag gör hela kohagen grön… Det finns ingen sång som är så starkt förknippad med svensk sommar och landskap som Idas sommarvisa. Låt årets matsommar ta fart i midsommar - och välj svenska råvaror.
För biologisk mångfald och öppna landskap - KLS firar Internationella bidagen 20 maj!
Bin, betande djur och biologisk mångfald - den 20 maj firas den Internationella bidagen.
Dennis Hörnquist - ny inköpschef på KLS
Efter tio år som ansvarig för djurinköp på KLS, är det dags för Paul Robertsson att lämna över stafettpinnen och ge sig av på nya äventyr inom Hushållningssällskapet. Vi tackar Paul för en fantastisk insats under dessa år och för att ha etablerat starka relationer med alla som verkar inom branschen och inom de gröna näringarna.
Livsmedelssäkerheten i fokus för KLS kvalitetsarbete
Säkerställa rutiner, följa lagar och regler, bevaka livsmedelssäkerheten, hantera reklamationer, ligga steget före och upptäcka avvikelser - och lära upp och involvera alla medarbetare hos KLS. Allt detta, och mycket mer, faller inom ramen för vad kvalitetsavdelningen på KLS jobbar med. Målet är lika självklart som viktigt - alla våra kunder och slutkonsumenter ska känna och veta att mat från KLS håller högsta nivå gällande både smak, kvalitet och säkerhet.