Amir representerar KLS i Styckar-SM

Amir representerar KLS i Styckar-SM

Den 17 oktober ska fyra av Sveriges skickligaste styckare göra upp om titeln Sveriges bästa styckare. En av de tävlande är Amir Alic från KLS i Kalmar.

15 oktober 2024

Hej Amir, berätta om dig själv!

Jag har arbetat på KLS som styckare i 26 år. Nu är jag utbildningsansvarig, och ansvarar för all utbildning i produktionen i Kalmar. Främst är det styckningsutbildningar för gris och nöt, men även utbildningar inom slakt och förädling.

Hur kommer det sig att du ställer upp på Stycknings-SM?

Det var styckningschefen här i Kalmar som anmälde mig. Han tror väl att jag ska klara det! Det är en kul grej och jag ställer upp för mig själv och för min avdelning.

Hur ser du på dina chanser i tävlingen?

Det var länge sedan jag var ackordstyckare, så jag får se om jag har farten med mig. Förr i tiden när jag styckade på ackord sa de att jag var snabb, men nu måste jag ha glasögon för att se ordentligt.

Hur förbereder du dig?

Mycket sitter i ryggmärgen. Det är som att cykla, man glömmer inte, men jag ska träna lite inför tävlingen.

Vilket moment är du bäst på?

Hela grisen, jag har jobbat mest med att stycka gris.

Vad är utmaningen med tävlingen?

Att överleva det hela! Det är kul, men kanske roligare när det är avslutat. Jag kände inte till tävlingen innan, men så blev jag anmäld och nu är det på allvar.

Vad ser du fram emot?

Allt runtomkring, det kommer bli jättekul. Det kommer säkert vara många människor att prata kött och slakteri med och kanske träffar jag på några gamla arbetskamrater.

Har du några idéer om hur vi kan locka fler personer till yrket?

Ja, det är ju det jag jobbar med! Jag har jobbat med utbildningar i snart tolv år och tycker vi har den rätta vägen på KLS, vi har fått fram styckare av högsta rang. Vi samarbetar med arbetsförmedlingen, det gäller att gå dit och prata med folk för att hitta de som kan vara intresserade. När de kommer till oss är det viktigaste av allt att de från första dagen känner att de är en del av KLS. De får inte känna sig utanför utan känna att de är värdefulla för oss. Alla äter tillsammans och har gemensamma raster, oavsett om man är under utbildning eller är anställd.

Vilka utbildningar är i gång nu?

Vi har utbildningar hela tiden, över hundra personer har fått anställning via någon typ av slakt – och styckutbildning hos oss. Just nu har vi tio personer som utbildas i nötstyckning, och åtta personer som utbildas i gris – och nötslakt. Snart börjar tio personer en styckningskurs för gris. Grisstyckarna utbildar vi fram till sommaren, sen får de sommarjobb och chans att visa framfötterna för att sedan få anställning.