Att utveckla nya produkter är ofta en lång process som kräver tätt samarbete. Med kund men också med produktion, processutvecklare och kvalitetsavdelning. När KLS tar fram nya produkter grundar de sig ofta i en förfrågan från kund. Utvecklingsavdelningen, som består av fyra produktutvecklare och en förpackningsutvecklare, påbörjar efter en förfrågan sin research kring råvaror, inköp och recept. Man gör flera provsmakningar och justeringar för att nå fram till de rätta smakerna och dialogen med kunden är alltid i fokus för att lyckas. Men Rib fingers var ett eget initiativ från Simon Göljén, produktutvecklare på KLS.
- Som produktutvecklare försöker jag alltid att hitta fler styckningsdetaljer. Jag kan gå och vända och vrida på styckningsschemat för våra olika djurarter dagligen för att försöka hitta nya delar att använda eller modernisera. Det kan vara gamla detaljer som kanske inte är populära längre. Med en hög inflation i samhället är det viktigt att ta fram prisvärda detaljer. Men styckningsidén till Rib fingers var något jag hade haft i bakfickan länge. Jag inväntade bara rätt tillfälle att presentera idén, berättar Simon.
Simon Göljén började arbeta på KLS 2007. Till en början arbetade han som transportör i produktion men inom ett år avancerade han till styckningsavdelningen. Efter cirka 12 år i bolaget sökte han ett vikariat på utvecklingsavdelningen och sedan 2022 har han en delad tjänst som produktutvecklare och artikeladministratör. Idén till Rib fingers fick Simon dock redan när han arbetade på styckningsavdelningen. Han funderade ofta på vilka detaljer som gick att förädla och varför vissa delar kanske inte alltid användes helt optimalt. Bakgrunden som styckare har varit en fördel för Simon i hans roll som produktutvecklare och han har en gedigen och bred kompetens inom kött och stor erfarenhet från hur man arbetar i produktion.
Nytt moment i styckningsprocessen
Rib fingers är ett benfritt kött som är placerat mellan entrecoté-benen. Den nya styckningsdetaljen krävde att man tillsatte ett nytt utsorteringsmoment i styckningsprocessen. Rib fingers lanserades först till restauranger och storhushåll men sedan mars 2023 finns produkten även i butik. Simon berättar om utmaningarna i utvecklingsprocessen:
- Vi tar alltid vara på hela djuret på bästa möjliga sätt. Innan lanseringen av Rib fingers användes köttet till färs men kan vi använda fler detaljer av djuret får vi ett mervärde av köttet samtidigt som det är viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv att ta vara på hela djuret. Med en ny styckningsdetalj blev vi dock tvungna att införa ett nytt moment i styckningsprocessen. Den stora utmaningen var att få fram viktintervallet. Varje konsumentartikel ska väga 450 gram, vilket innebär att produktion behöver sortera varje detalj i ett specifikt viktintervall. Att hitta den bästa kryddsättningen var också en utmaning då denna del av djuret har en kraftig köttsmak i grunden.
Hur tillagas Rib fingers bäst?
- Köttet är väldigt mört och smakrikt med en hög andel insprängt fett som gör sig bra att tillagas i ugnen eller på grillen ”low and slow”. Köttet är färdigkryddat och kommer med en glaze som med fördel kan penslas på. Rib fingers passar lika bra till tacos eller i bao buns som på en grilltallrik. Jag tror och hoppas att Rib fingers blir en klassiker på grillen och får en given plats på grilltallriken. Det är en fantastisk känsla varje gång jag ser köttet på min lokala matbutik i Färjestaden och jag tror starkt på produkten.
Rollen som produktutvecklare på KLS är enligt Simon väldigt varierande och man får stora möjligheter att vara kreativ. Känner du också passion för mat och vill säkerställa bra mat från och för Sverige är du välkommen att kolla in våra lediga tjänster här.