Även om regler och kontroller är nödvändiga så är det de djurskötare som tar hand om djuret varje dag som är den viktigaste garanten för att djuren har det bra.
– Vi ser inte minst hos våra egna leverantörer att de är måna om att ha friska och välmående djur. De gårdar vi jobbar med ser sambandet mellan friska, välmående djur och kött av hög kvalitet, säger Kajsa Danielsson Bruhn, inköpare och djurvälfärdssamordnare hos KLS, som ser det som ett starkt skäl att välja svenskt kött.
Veterinärer och andra rådgivare besöker dessutom löpande svenska gårdar och arbetar tillsammans med lantbrukare för att ytterligare förbättra djuromsorgen och djurhälsan.
– I Sverige jobbar veterinärer, djuruppfödare och myndigheter alla med djurens bästa i fokus. De djur vi har i Sverige är faktiskt bland de friskaste i världen. Många av de sjukdomar som finns i andra länder världen över har vi faktiskt lyckats att utrota eller kontrollera på ett säkert sätt. Som matföretag värnar KLS om god djurhälsa och god kvalitet hela vägen, berättar Kajsa.
Därför använder våra svenska bönder minst antibiotika inom EU
Endast sjuka djur behandlas med antibiotika. Både svenska veterinärer och djuruppfödare använder antibiotika på ett ansvarsfullt sätt. Det betyder att det inte ges slentrianmässigt eller bara för att, utan endast när djur verkligen är sjuka.
Förebyggande satsningar. I Sverige satsar vi förebyggande! Genom att ha en genomgående god djurvälfärd och jobba med olika slags sjukdomsförebyggande åtgärder finns det goda förutsättningar för att våra djur ska hålla sig friska.
Starkt samarbete. Svenska bönder, veterinärer och myndigheter har
sedan länge jobbat för att minska behovet av antibiotika inom djurhållningen.
Visste du detta?
- Svenska djur är bland de friskaste i världen och vi har sedan 1986 haft ett förbud mot att använda antibiotika i tillväxtbefrämjande syfte.
- Europeiska läkemedelsmyndighetens årliga rapport om antibiotikaanvändning (2022) visar att Sveriges bönder använder minst antibiotika i djurhållningen av alla EU-länder för tolfte året i rad! (Källa: Från Sverige.)
- I Sverige behandlas oftast endast det sjuka djuret men i andra EU-länder är det vanligt med gruppvis behandling.