Svenskt griskött - ett hållbart val!

Svenskt griskött - ett hållbart val!

Innanlår, fransyska, revben, framlägg, kind, picnicbog, kotlettrad och karré är bara några av detaljerna från grisen som uppskattas och grillas i stora mängder under sommaren. Från grisen görs också olika goda charkuterier som lufttorkad skinka, pastejer och korvar. Grisen har helt enkelt en mängd olika delar och svenskt griskött håller en väldigt hög kvalitet.

31 juli 2023

Historiskt har grisen alltid varit en naturlig del av vårt kretslopp. Matrester, matavfall och annat som blev över från hushållen förr gick till gårdens grisar. Och så är det än idag. Även om dagens grisuppfödare använder rester från livsmedelsindustrin. I sin tur används gödsel från grisar till att odla livsmedel och för att producera biogas.

När du väljer att köpa svenskt griskött istället för importerat så kan det kännas gott att veta att svenska grisar har större yta att leva på jämfört med vad de har i andra länder. Dessutom har vi i Sverige en väldigt låg användning av antibiotika. På KLS har vi ett tätt samarbete med våra svenska grisbönder. Samarbetet ger oss en god inblick i hur våra leverantörer arbetar för att minska sin klimatpåverkan på gårdarna och i sin produktion. 

Visste du att nästan hela grisen används? 

Hela 70 procent av grisen går till mat. Grisen ger en stor variation av kött och olika styckningsdetaljer med olika karaktär och smak. Men visste du att det som blir över, såsom ben och annat som inte går att äta, används bland annat till biobränsle, biogas, djurfoder, växtnäring, godis och till läkemedel? I princip är det bara grisens borst som inte används - något som förhoppningsvis ändras inom kort. Grisen är med andra ord ganska så resurssmart! Nyfiken på att ta reda på mer om varför det är så bra att välja just svenskt griskött? Spana då in denna film som Svenskt kött tagit fram!